La por, com totes les altres emocions que sentim, té la seva utilitat adpatativa per la supervivència de l’espècie; per tant, és normal que aparegui en aquest moment que vivim on la incertesa i la poca sensació de control s’apoderen de la nostra ment. No obstant, quan sentim que la preocupació i els pensaments són excessius cal que hi posem remei:

1. Redueix el temps d’atenció a les notícies relacionades amb la situació actual. Decideix quin moment del dia dedicaràs a actualitzar-te sobre el COVID-19: Estem sobreinformtas i tenir més informació no vol dir estar més tranquils, paradoxalment és el contrari.

2. Seguint en aquesta línia, discrimina les fonts d’informació. D’entre totes aquelles que tenim a l’abast, que en són moltes (grups de What’s App, programes especial de TV i ràdio, etc), escull les que et provoquin menys preocupació. Intenta que siguin fonts oficials on la informació hagi estat contrastada amb experts.

3. Distreu-te. Aprofita a fer allò que t’agrada i normalment no tens temps. Fes exercici: t’ajudarà a generar endorfines. Llegeix libres, mira pel·lícules o sèries: endinsa’t en una altra realitat, en una altra història que t’ajudarà a distreure la ment, a oxigenar-la de les preocupacions actuals.

4. Dedica temps als demés. Desvia l’atenció als altres. Implica’t i activa’t sent solidari. Fixa’t en els teus veïns, familiars, coneguts, sobretot a aquells més vulnerables. Què pots fer per aportar el teu granet de sorra en aquesta situació que estem vivint?

5. Si surts a comprar, fes-ho sense presses. Prente el teu temps per caminar i desconnectar. En mesura del possible, no t’emportis el mòbil, ni escoltis música. Pren atenció a petits detalls que normalment no tens temps per a fixar-t’hi.

6. Dóna un espai a la por i a les preocupacions. Dedica uns 15-20 minuts diaris a pensar voluntàriament en tot allò que et preocupa. Deixa volar la imaginació i pensa en les pitjors de les teves fantasies. Seguidament, agafa paper i bolígraf i planifica. Quines accions posaries en marxa si edevenen una realitat. Molt important! Al finalitzar els 15 minuts, passa a realitzar una activitat que t’entretingui.